Dahiliye

İç hastalıkları bölümünün uzmanlık alanında olan ve tedavi edilebilen hastalıklar şu şekilde sıralanmaktadır.

  1. Solunum Yolu Enfeksiyonları: Alt ve üst solunum yolu hastalıkları olarak iki gruba ayrılmaktadır. Alt solunum yolu rahatsızlıklarında akciğerler, bronşlar ve bronşiyoller gibi organlar etkilenir. Üst solunum yolu hastalıklarına göre daha ciddi sonuçlar doğurabilen bu bölgedeki rahatsızlıkların tedavisinde iç hastalıkları uzmanları, KBB ve göğüs hastalıkları klinikleri de katkıda bulunmaktadır.

  2. Enfeksiyon Hastalıkları: Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarının dışında idrar yolları, cilt, ishal, Hepatit türleri, paraziter hastalıklar, bruselloz, influenza, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, eklem ve kemik iltihaplanmaları gibi enfeksiyon riski taşıyan hastalıklar iç hastalıkları kliniklerinde tedavi edilmektedir. İzolasyon tedavisi bu tür hastalıklarda büyük önem taşımaktadır.

  3. Hipertansiyon: Kalp tarafından pompalanan kanın damar çeperlerine uyguladığı basınç olan tansiyonun kontrolsüz yükselmesi hipertansiyona neden olabilir. İç hastalıkları kliniklerinde tıbbi diyet ve ilaç tedavisi uygulanarak hipertansiyonun kontrol altında tutulması hedeflenir.

  4. Diyabet: İç hastalıkları kliniklerinde Tip 1 ve Tip 2 diyabetin tedavisi yapılır. İnsülin hormonunun yetersiz salgılanması veya dokular tarafından glikozun kullanılamaması durumlarında ortaya çıkan diyabet, insülin tedavisi ve antidiyabetik ajanlar kullanılarak kontrol altına alınmaya çalışılır.

  5. Tiroid Hastalıkları: Metabolizma hızını belirleyen tiroidin düzgün çalışmaması, tiroid hastalıklarına neden olabilir. İç hastalıkları ve endokrinoloji klinikleri tarafından tedavi edilen tiroid hastalıkları, hormonal dengeyi düzeltmeyi amaçlar.

  6. Kolesterol: Sağlıksız beslenme veya kalıtsal nedenlerle kan lipid seviyelerinin normalin üzerinde olması, kolesterol hastalıklarını tetikleyebilir. İç hastalıkları kliniklerinde beslenme danışmanlığı ve ilaç tedavisi ile kolesterol seviyeleri kontrol altında tutulmaya çalışılır.

  7. Karaciğer, Mide ve Safra Kesesi Hastalıkları: Sindirim sistemi organlarında meydana gelen hasarlar ve işlev bozuklukları iç hastalıkları uzmanları tarafından tedavi edilir. Karaciğer yağlanmaları, hepatit türleri, mide ülserleri gibi hastalıklar iç hastalıkları kliniklerinde takip edilir.

  8. Akciğer Hastalıkları: İç hastalıkları klinikleri, akciğerlerde meydana gelen astım, KOAH, akciğer zarında sıvı birikmesi gibi hastalıkları teşhis eder ve tedavi eder. İleri safhada detaylı tetkik ve tedavi gerektiren durumlar ise göğüs hastalıkları bölümüne yönlendirilir.

  9. Böbrek Hastalıkları: İç hastalıkları bölümüne başvurulan en sık şikayetlerden biri olan böbrek sorunları, iltihaplanmalar, taş ve kum oluşumları, akut ve kronik böbrek yetmezlikleri iç hastalıkları uzmanları tarafından tedavi edilir.

  10. Kansızlık ve Kan Hastalıkları: Kan değerlerindeki eksiklikler sonucu ortaya çıkan kansızlık gibi hastalıklar iç hastalıkları klinikleri tarafından ilaç tedavileri ile kontrol altına alınır.

  11. Romatizmal Hastalıklar: Yumuşak doku romatizmaları, fibromiyalji, kireçlenme, iltihaplı romatizma gibi hastalıklar iç hastalıkları uzmanları tarafından takip edilir ve tedavi edilir.

  12. Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları: İç hastalıkları tarafından takip ve tedavi edilen bu hastalıklar arasında ağrılar, kireçlenmeler ve kemik erimeleri yer almaktadır.

Scroll to Top
Scroll to Top